Len, mijn lieve tuinbuuf en vriendin is dood…. Dood gevonden in haar huis Twee dagen voor haar 69ste verjaardag.  Een natuurlijke dood. Waarschijnlijk een hartstilstand.

Out of the blue. Het past niet in mijn hoofd, past niet in mijn werkelijkheid.

Len is er altijd. Len woont op de tuin…

 Sinds ik het nieuws gisterenavond hoorde probeer ik het waar te laten zijn, maar het lukt me niet.

Vanmiddag na onze training zijn we naar de tuin gegaan. Len’s tuin, haar paradijsje, ons paradijsje. De plek waar we van maart tot oktober genieten van de eerste blaadjes, de ontluikende tulpjes, boeken uitpluizen over zaadgoed, nieuwe planten. Waar Len van alles uit probeert met zaaien, stekken, afleggen, delen. Waar we met bakkie koffie, gezet op het spiritusstelletje op het bankje van opa Jan filosoferen over het leven, over de maatschappij, over hoe het anders moet kunnen, over kunst, over reizen, en vooral over plantjes, groenten en recepten….. 

Len die het óf weet als ik het niet weet óf het vindt in haar boeken of tegenwoordig  op haar laptopje. Len die me komt zeggen welke plant er niet goed bij staat, iets nodig heeft, want ze houdt álles in de gaten in ons beider tuinen. Len die ons wat van haar oogst toestopt, want ze heeft toch veel te veel en nooit iets van mij aanneemt, want ze heeft toch zelf teveel.

 Len is dood….

Ik probeer te voelen, maar ik kom  alleen maar tot: het kan niet, het is niet waar…

Ik loop door mijn gevoelslijsten: verbijsterd, onthutst, ontsteld, geschokt…. Verpletterd???

Behoeftes: ????

 Hier laat ik het maar even bij.