Lieve mensen,   inderdaad: er staan veranderingen te gebeuren in ons leven en de komende weken neem ik (Erna) en nemen we (Erna, Jan, Simone en Hans) jullie daar graag in mee via een aantal blogs. Vandaag de eerste:

 

De Tientjes Academie.
Wat vooraf ging.

Met enige weerstand neem ik jullie nog 1x mee in de geschiedenis van onze Tientjes Academie. Ik heb mijn verhaal zo vaak verteld, dat ik merk dat het klaar is. Ik ben letterlijk toe aan een nieuw verhaal, maar mijn geliefde sja hoe noem ik Hans, Jan en Simone… vrolega’s (Vriend-collega’s?) verzochten me nog 1x alle ontwikkelingen in perspectief te zetten. Ik had al een blogje geschreven waarin ik alles in 1 x op tafel gooi en daar waren ze niet heel erg tevreden mee. “Neem mensen mee,” zeiden ze… dus ok, ok: ik neem jullie mee.

 

Scheiding

Als VWO-er leerde ik ooit van alles: Wiskunde, Nederlands, Economie. Prachtige cijferlijsten, zeer succesvol allemaal, maar communiceren zat niet in het vakkenpakket. Het leverde me een ingewikkeld huwelijk op en uiteindelijk in 2006 een pijnlijke en hele verdrietige vechtscheiding. Samen met mijn vier boys, mijn katten, een koelkast en mijn geliefde piano kwam ik in een fijn huis aan de Ignatiusstraat te wonen. Binnen twee weken had ik een inval baan op de Vrije school in Roosendaal en na drie maanden kreeg ik de uitnodiging om de Kleine Hoeve, een zorgboerderij in de Haagse Beemden, mee op te zetten. Een uitdaging die ik met twee handen aannam omdat ik hoopte daar mijn grote droom te kunnen verwezenlijken: onderwijs met landbouw combineren.

 

NLP

We werkten er met mensen met niet aangeboren beperkingen: grote mannen die van de ene op de andere dag geen schop meer vast konden houden en ik vertelde altijd: “We hadden mooie gesprekken tijdens het werk op het veld en het was fijn dat het vaak regent in Nederland. Dan vielen de tranen niet op.” En mensen zeiden me vaak dat ik coach zou moeten worden. Omdat ik niet echt een idee had wat dat was, zocht ik soms op het internet naar coach-opleidingen, maar die waren onverdeeld niet te betalen.

Op een dag ontmoette ik Frank Bruining die geraakt werd door mijn werk en verhaal. Hij vertelde dat hij samen met zijn vriend Ted Evers een opleidingsinstituut had en hij bood me een coach-opleiding aan: NLP heette het. Ik had geen idee, maar hou van avontuur dus ik nam zijn uitnodiging aan.

Sociaal Experiment

En zo maakte ik kennis met de ongekende wereld van NLP: neuro-linguïstisch programmeren. Het veranderde mijn leven voorgoed. NLP gaf me tools en inzicht. Het confronteerde me met mijn indirecte manier van communiceren, het niet durven en kunnen aangeven van grenzen en nog veel meer waarvan ik  sindsdien hoop dat dat op scholen in het vakkenpakket komt.

Ik  bleek een sociaal experiment te zijn: Ted en Frank wilden graag iets maatschappelijks Goeds doen, maar wisten niet zo goed wat. Ze waren er van overtuigd dat als je iemand iets gratis geeft hij of zij daar niet voor zou gaan. En ik was het proefkonijn.

Ik op mijn beurt was er van overtuigd dat ik zo’n kans nooit meer zou krijgen dus heb als een spons alles opgenomen wat ze me leerde. En overtuigde ze daarmee van hun ongelijk. Ik heb uiteindelijk de gehele NLP opleiding tot en met mijn trainerschap bij Commitments mogen doen.

In juni 2011 ben ik in Klundert afgestudeerd als NLP trainer en was ik, net als nu, toe aan een nieuwe stap in mijn leven dat intussen een hele andere wending had genomen.

Wordt vervolgd. ????